Steeds meer mensen lukt het niet om een eigen plek te vinden om te wonen. Mensen die geen vaste woonplek hebben en noodgedwongen verblijven in de dag- en nachtopvang. Of mensen die dakloos dreigen te worden omdat ze nergens terecht kunnen. Een sociale huurwoning is geen oplossing voor de korte termijn: daarvoor is de inschrijftijd niet lang genoeg. Voor deze mensen is er Samen Thuis.
Samen Thuis is een project van de Alliantie, Kwintes, De Rustplek en gemeente Amersfoort. Mensen die een woning van de Alliantie huren en een kamer over hebben, kunnen deze verhuren aan een persoon die dringend op zoek is naar een eigen plek. U gaat er altijd financieel op vooruit. Samen bekijken we wat er voor u mogelijk is.
Heeft u meer vragen ?
Neem dan contact met ons op.
Steeds meer mensen lukt het niet om een eigen plek te vinden. Mensen die geen vaste woonplek hebben en noodgedwongen verblijven in de dag- en nachtopvang. Of mensen die dakloos dreigen te worden omdat ze nergens terecht kunnen. Een sociale huurwoning is geen oplossing voor de korte termijn: daarvoor is de inschrijftijd niet lang genoeg.
Voor deze mensen is er Samen Thuis.
Heeft u een bijstandsuitkering of een aanvullende inkomensondersteuning voor ouderen (AIO)? Dan verwijst de Rustplek u door naar onze contactpersoon van de gemeente. Die regelt samen met u dat de extra inkomsten als verhuurder niet (geheel) van uw uitkering worden afgetrokken.
Het verhuren van een kamer heeft geen effect op de huur- en zorgtoeslag. U moet wel binnen vijf dagen de Belastingdienst inlichten dat u een onderhuurder in huis heeft genomen. De huurinkomsten worden niet belast als inkomen zolang de huurinkomsten niet hoger zijn dan € 5.998,- per jaar. (Vastgesteld vrijstellingsbedrag voor 2024).
Aanmeldingen van gasten worden vooraf gecontroleerd door Kwintes. Om voor Samen Thuis in aanmerking te komen als huurder moet u minimaal voldoen aan de volgende voorwaarden:
De gast mag 9 maanden tot maximaal één jaar bij u wonen. Als u de kamer langer dan een jaar wilt verhuren, brengen we u graag in contact met een nieuwe gast waar u de kamer weer voor maximaal één jaar aan kunt verhuren. De Alliantie moet hiermee akkoord gaan.
Ja, dat kan. Als u zelf iemand kent aan wie (buiten tweedegraads familie) u een kamer wilt verhuren en diegene voldoet, net als u, aan de voorwaarden, dan kan hij/zij via Samen Thuis bij u een kamer huren.
De procedure is verder hetzelfde; De Rustplek vraagt aan de Alliantie toestemming. Als er toestemming is, volgt een gesprek met u beiden.
Het kan natuurlijk gebeuren dat uw situatie verandert of dat u om een andere reden het contract graag wilt opzeggen.
De wettelijke opzegtermijn is drie maanden. Maar als u het contract eerder wilt opzeggen omdat het ‘samenwonen’ om wat voor reden dan ook niet goed gaat, zoeken de Rustplek en Kwintes samen met u naar een oplossing. Als het nodig is. wordt zo snel mogelijk een andere plek voor uw gast geregeld.
Als er problemen ontstaan tussen de gast en de verhuurder van de kamer, wordt bemiddeld zodat de problemen niet uit de hand lopen en de overeenkomst daarom ontbonden moet worden.
Als u schulden hebt, kan het zijn dat u niet zelf over het bedrag kunt beschikken, maar dat het naar de schuldeisers gaat. In een persoonlijk gesprek bekijken we de mogelijkheden.
De gast betaalt aan u de huur en bijkomende bedragen. Kwintes zorgt ervoor dat dit op tijd gebeurt.
Er worden afspraken gemaakt over o.a. het gebruik van gemeenschappelijke en privéruimtes, het ontvangen van bezoek, het luisteren van muziek en het wel of niet roken.
Samen Thuis is een project van de Alliantie, Kwintes, De Rustplek en gemeente Amersfoort.
Nee, de kamer is bedoeld voor 1 persoon. Huisdier(en) graag eventueel in overleg met de verhuurder.